Je komt net terug van een deugddoende vakantie… en ja, je kent het: een hoop vuile was ! Het zou natuurlijk zonde zijn als je nieuwste aanwinst minder lang meegaat of sneller slijt doordat je deze bijvoorbeeld op een verkeerde manier wast. Ook kunnen zonnebrand, zweet, zonlicht, chloor en zout water leiden tot snellere slijtage en verkleuringen van je swimwear. Om ervoor te zorgen dat jouw bikini of badpak langer mooi blijft, hebben wij een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet over het wassen en onderhouden van je swimwear.
Wastips swimwear
OP REIS : Spoel je bikini of badpak na het dragen in koud of lauw water met en een heel klein beetje wasmiddel voor fijne was. Let op: zorg er wel voor dat het wasmiddel goed in het water is opgelost voor je begint met wassen.
THUIS: swimwear mag zeker in de wasmachine, maar graag op een kort programma, max 30°, liefst in een waszakje & niet in een propvolle wasmachine.
* Gebruik nóóit wasverzachter, hierdoor kan je swimwear sneller verkleuren.
Heeft je bikini of badpak een kwetsbaar stofje, printje of decoratie of steentjes, was die dan binnenstebuiten om beschadigingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Let op: doe je bikini of badpak nooit in de droger! Ook moet je je swimwear nooit uitwringen. Leg deze liever plat neer om te laten drogen op bijvoorbeeld een handdoek (doe dit echter nooit in direct zonlicht om vervorming en verkleuring te voorkomen!).
Onderhoudstips swimwear
Draag niet elke dag dezelfde bikini of hetzelfde badpak, maar wissel je swimwear regelmatig af om verkleuringen en slijtage te voorkomen. Spandex (het materiaal waar badkledingstof van is gemaakt) is namelijk een geheugengaren, en daarom heeft je swimwear minstens 24 uur nodig om te drogen en terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Door regelmatig af te wisselen voorkom je dat je bikini of badpak snel vervormt of dat het elastiek uitrekt.
Probeer ruwe oppervlakken zoals een steenstrand of zwembadrand te vermijden of gebruik een handdoek als ondergrond om op te zitten.
Zonnecrème kan voor lelijke verkleuringen zorgen. Probeer jezelf daarom minstens een halfuur vóór het dragen van je swimwear in te smeren met zonnebrand, zodat deze eerst goed kan intrekken in je huid en minder afgeeft op je bikini of badpak. Wanneer je tijdens het zonnen of na het zwemmen gaat bijsmeren, probeer dit dan heel voorzichtig te doen. Til hierbij het liefst de randen van je swimwear even op om vlekken te voorkomen.
Ga je een sportieve activiteit ondernemen (zoals raften of canyoning) of naar een waterpark? Trek dan liever niet je nieuwste, mooiste bikini aan om beschadigingen te voorkomen. Ook bubbelbaden zijn heel slecht voor je swimwear. Draag daarom liever een wat oudere bikini of badpak of spoel deze nadat je het bubbelbad uit komt zo snel mogelijk uit.